Σχολές Γονέων

Εκπαίδευση γονέων στη Συναισθηματική Νοημοσύνη

Ένα από τα πιο ουσιώδη οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από το σχολείο, όπως λέει κι ο ψυχίατρος Δρ. Ντέιβιντ Χάρμπουργκ, είναι «η ικανότητα να χαλιναγωγεί την ανυπομονησία για την ανταμοιβή του, να είναι κοινωνικά υπεύθυνος με τον κατάλληλο τρόπο, να διατηρεί τον έλεγχο πάνω στα συναισθήματά του και να έχει μια αισιόδοξη άποψη για τα πράγματα», με άλλα λόγια να έχει συναισθηματική νοημοσύνη.

 

Γνωρίζοντας τη σημαντικότητα της συναισθηματικής αγωγής στη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων, «οι μικροί κύκνοι» βασίζουν ένα μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού τους προγράμματος στην ανάπτυξη των συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών τους.

 

«Η συναισθηματική αγωγή είναι εξίσου σημαντική με την εκμάθηση ενός κανόνα στα μαθηματικά ή την ανάγνωση», υποστηρίζει η Κάρεν Στόουν Μακκόουν. Όπως επιβεβαιώνουν πολλές μελέτες τα μαθήματα συναισθηματικής αγωγής βελτιώνουν τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών γενικότερα.

 

Υιοθετώντας την πεποίθηση ότι η μάθηση δεν λαμβάνει χώρα ανεξάρτητα από τα συναισθήματα του παιδιού, οι μαθητές μας μαθαίνουν ότι πάντα έχεις επιλογές ως προς το πώς να αντιδράσεις σε ένα συναίσθημα. Και όπως λέει και ο Daniel Goleman, «όσους περισσότερους τρόπους γνωρίζεις για να αντιδράς σε ένα συναίσθημα τόσο πιο πλούσια μπορεί να γίνει η ζωή σου».

 

Η εκπαίδευση όμως του παιδιού στην ανάπτυξη των συναισθηματικών του δεξιοτήτων δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι μόνο υπόθεση του σχολείου. Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά μαθήματα τα διδάσκει ο γονιός στο παιδί του. Γνωρίζοντας πώς να παρέχουμε από την πρώτη στιγμή στα παιδιά μας τη φροντίδα και την καθοδήγηση που απαιτούνται για την κάλυψη των συναισθηματικών τους αναγκών, τα βοηθάμε να αποκτήσουν ουσιαστικές συναισθηματικές ικανότητες, εξασφαλίζοντας την επιτυχία στην προσωπική, οικογενειακή κι επαγγελματική τους ζωή.

 

Για την εκπαίδευση των γονέων στη Συναισθηματική Νοημοσύνη, λειτουργούν στο σχολείο μας κάθε χρόνο Σχολές Γονέων Συναισθηματικής Ανάπτυξης, στις οποίες ενθαρρύνουμε όλους τους γονείς να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται το παιδί τους.

© 2015 Οι Μικροί Κύκνοι  |  All rights reserved